V Дні польської науки в Бердянську

Цього року науковий форум на Азовському морі зібрав викладачів організацій польської діаспори та викладачів польської мови з усієї України, від Львова на Заході до Сєвєродонецька на Сході. Також у заходах взяли представники академічних осередків Польщі: проф. Гелена Красовська та Павел Левчук з Інституту славістики Польської академії наук, доктор Марія Радзішевська з Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині та Міхал Зайонц Яґеллонського університету у Кракові.
Дослідників та викладачів привітали: ректор Бердянського університету менеджменту і бізнесу проф. Лідія Антошкіна, Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Петро Стаханьчик, віце -президент Правління Національної асоціації “Польська спільнота” проф. Юзеф Вробель, в.о. директора представництва Польської академії наук у Києві Матеуш Бялас, , та президент Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані.
Під час ІІ Науково -практичної конференції «Поляки на Сході: роль особистості в історичному процесі» були заслухані такі доповіді:
Проф. Глена Красовська (Варшава): Казимеж Фелешко: популяризатор буковинського мультикультуралізму;
Д -р Марія Радзішевська (Ольштин): Альфред Хальбан – учений та громадський діяч;
Проф. Олексій Сухомлинов (Бердянськ): Поляк-потурнак: казус Назима Хікмета;
Проф. д -р Хаб. Любов Жванко (Харків): Видатні польські ветеринари у Харкові: цифри, досягнення, відкриття: до 170 -річчя заснування Ветеринарної школи у Харкові;
Д-р Яніна Яковенко (Київ): Місце Франциска Равіти-Гавронського у формуванні негативного стереотипу українця в Польщі;
Д -р Павел Левчук (Варшава): Вивчення прикладу Ірени Сандецької – польки з Кременця;
М. Міхал Ян Зайнц (Краків): Зигмунт Гаупт: солдат, письменник, емігрант.
Варто зазначити, що Польський центр дистанційного навчання у Бердянську організував трансляцію та участь онлайн у обговореннях для всіх бажаючих.
Перед початком наукової зустрічі відбувся візит до делегації Генерального консульства Республіки Польща у Харкові у складі генерального консула Петра Стаханьчика та віце-консула Барбари Качмарчик та голови Польського культурно-освітнього товариства «Відродження» у Бердянську проф. Лех Сухомлинова у мерії міста. Під час розмови з керівником міста Валерієм Барановим обговорювалися перспективи подальшої співпраці місцевої влади з польською діаспорою, партнерські відносини між містами-побратимами Бельсько-Бяла та Бердянськ, а також можливість використання грантових коштів. Наступного дня відбувся V Науково-практичний семінар «Через навчання польської мови до формування ідентичності».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.